hakapeszi76 2011.05.20. 13:57

Vadas marha

Imádom a vadast. Ezt talán nem is tudom jobban cizellálni. Sokféleképp készítik, eredetileg egy hosszadalmas, bonyolult folyamat az elkészítése. De hát az ilyet nem nagyon szeretem. Így drága anyósom, aki tényleg drága és nem pejoratív értelemben, mert én ilyen anyóst kívánnék mindenkinek, megoszotta velem verhetetlen receptjét, ami a tejfölön és a tudtán kívül totál paleo. És ráadásul az eredeti recept elékszítési idejének töredéke alatt kész. Ő cukor/méz nélkül készíti, de ha nem teszünk bele tejfölt, valahogy megkívnja a karamell ízét, amitől vadas jellegű lesz. Hát lássuk:

1 kg sovány, szeletelhető marhahús- ez lehet comb mondjuk, vagy lapocka
1,5 kg sárgarépa- a tömzsi, gömbölyű végű a legédesebb, legfinomabb
0,5 kg gyökér
kb 0,5 kg vöröshagyma
mustár

2 ek méz
2 tk só
bors
5 db babérlevél
éles kés

A marhát előző nap egyben bekenem mustárral, majd beteszem a hűtőbe. Mivel a marhahús egyben nagyon sokáig fő, így az egyszerűség kedvéért főzés előtt felszeletelem.
Beleteszem egy nagy lábasba. Rá a megpucolt, feldarabolt répát, gyökeret és hagymát. Egyik zöldséget sem kell apróra vágni, elég hosszában félbe. Sózom, egy picit borsozom, belerakok 5 db babérlevelet, felöntöm vízzel, hogy épphogy ellepje, majd lassú tűzön felteszem főni. Elég sok kell neki, másfél két óra biztos, a lényeg, a húst ehető puhaságig főzöm. Ha megfőtt, akkor jön egy kis bányászás. Kiszedem a babérleveleket, mert ha benne marad, az egész ételt elronthatja az összeturmixoláskor. Ha megvan az összes, akkor kipecázom a zöldséget, beleteszem egy másik fazékba, és a húst, amit félrerakok egy tálra. A sok zöldséghez elkezdem visszaöntögetni a főzőlét, majd turmixolom. Én apránként öntöm hozzá a lét, nézve mennyire lesz sűrű. Van, hogy az egészet felveszi. A mézet egy külön lábasba kis lángon melegítem, amíg karamellizálódik. Ha szép barna, felöntöm egy kicsi húslével, majd az egészet az összeturmixolt zöldségekhez adom.  Mustárt még lehet utólag is tenni bele, de csak nagyon óvatosan! A végén a szószba visszarakom a húst, és ennyi. Ez egy tejfölmentes verzió, szerintem így is nagyon finom. Köretként pedig én spec nem szoktam hozzá enni semmit, de pl. lehet zabpehely lisztből nokedlit készíteni. Bár akkor nem teljesen paleo, de néha az még belefér.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hakapaleo.blog.hu/api/trackback/id/tr952919243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása